İçeriğe geç

Davalı Birleştirme Talebinde Bulunabilir Mi

Birleştirme hangi mahkemeden talep edilir?

Aynı düzeyde ve unvanda mahkemeler ne anlama geliyor? Her iki davaya da bakan mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesi, İş Mahkemesi veya Aile Mahkemesi olmalıdır. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkeme tarafından alınacak ve bu karar diğer mahkeme için bağlayıcı olacaktır.

Birleştirme kararları kesin mi?

Birleşme kararı, ilk davanın açıldığı mahkemeye derhal tebliğ edilir (HMK m. 166/3). Birleştirme kararını veren mahkeme (ikinci davanın açıldığı mahkeme) bu kararla davadan çekildiği için birleştirme kararı kesin karar olup, bu karara karşı yalnızca istinaf yoluna başvurulabilir.

Birleştirme kararı İstinaf’a tabi mi?

“Aynı yargı çevresinde, aynı derece ve aynı unvana sahip hukuk mahkemelerinde verilen davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabilir; bölge adliye mahkemesi kararlarına karşı ancak ilamla birlikte istinaf yoluna başvurulabilir.

Davaya sonradan davalı eklenebilir mi?

Maddede davacının, davalının açık rızasıyla taraf değiştirebileceği; yani maddi hukuk ilkeleri çerçevesinde, davanın mevcut davalıdan başka bir kişiye havale edilerek yeni davalıya karşı görülmesi imkânının sağlandığı ifade edilmiştir.

Davaların birleştirilmesi nasıl olur?

İkiden fazla davanın birleştirilmesi de mümkündür. Aynı yargı yetkisine sahip aynı derece ve unvandaki hukuk mahkemelerinde açılan davalar birleştirilebilir. Bunun gerçekleşmesi için aralarında bir bağlantı olması gerekir. Davalar talep üzerine veya davanın herhangi bir aşamasında kendiliğinden birleştirilebilir.

Birleştirme talepli dava dilekçesi nedir?

Dosyaların birleştirilmesi talebine örnek; Farklı referans numaraları altında açılmış ancak konusu ve tarafları aynı olan ve bunlardan biri hakkında alınan kararın diğerini etkilediği iki ayrı dosyanın birleştirilmesi talebine örnektir.

Birleştirme kararına itiraz nereye yapılır?

Bu durumda, temyiz başvurusu Bölge Mahkemesinde incelenir ve Bölge Mahkemesi, birleştirilen davalarda uyuşmazlığa yol açan gerçek hukuki ilişkiye ilişkin kararı inceler.

Birleştirme işlemleri nelerdir?

Tevhid; İmar Kanununun 15 ve 16 ncı maddeleri gereğince tapu sicilinin ayrı sayfalarında kayıtlı, birbirine bitişik iki veya daha fazla parselin, ilgilinin talebi üzerine sicilde ayrı bir sayfaya tescil ettirilerek tek bir tapu senedi altında birleştirilmesi işlemidir.

Aynı konuda tekrar dava açılabilir mi?

Buna göre, bir dava karara bağlandıktan ve hüküm kesinleştikten sonra, aynı taraflar arasında aynı konu ve aynı hukuki sebeplerle yeni bir dava açılamaz. Açılırsa, ikinci dava, kesin hükme dayalı esaslar dikkate alınmadan dava sebebinin bulunmaması nedeniyle reddedilecektir.

Dosya birleştirme önerisi ne demek?

Bir belgeyi incelemeye gönderdikten sonra, kaçırmak istemediğiniz öneriler ve düzeltmelerle birlikte birçok kopya alabilirsiniz. Böyle bir durumda, tüm bu değişiklikleri ve fikirleri tek bir belgede birleştirin.

Aynı konudan tekrar dava açılır mı?

Bu bağlamda, doktrinde belirtildiği üzere, aynı taraflar arasında aynı konuda ve aynı dava sebebine dayalı olarak daha önce bir dava açılmışsa ve bu dava devam ederken aynı mesele (uyuşmazlık) yeni bir davanın konusu ise yeniden dava açılması mümkün değildir.

Hatalı kesin karara karşı ne yapılabilir?

– Kural olarak, taraflar kesin olmayan kararlara karşı yalnızca olağan yasal yollara (şikayet ve temyiz) erişebilirler. Ancak istisnai durumlarda, kesin mahkeme kararlarına karşı olağanüstü yasal yollara (temyiz ve yeniden yargılama) başvurulabilir.

Davalı ile dahili davalı arasındaki fark nedir?

“Dahili sanık” anlamının “dahili” kelimesinin anlamıyla ilişkili olduğunu söyleyebiliriz. Dahili kelimesinin anlamı “dahili” kelimesiyle tutarlıdır. Normal bir sanık ile dahili sanık arasındaki fark burada gizlidir. Yargılamada yer almayan ancak yargılamada çıkarı olan kişilere ortak sanık denir.

Pasif husumet yokluğu nedir?

Davacının dava açtığı kişi, hakkında talep edilen hakkın ileri sürülebileceği kişi değilse, mahkeme, davalının pasif düşmanlığının bulunmaması sebebiyle, esası incelemeden davanın reddine karar verir.

Feri müdahil ne demek?

Devam eden bir davada, taraflardan birinin yanında kendisine yardımcı olmak üzere üçüncü bir kişinin bulunması, yardımcı müdahillik, davaya dahil olan tarafa ise yardımcı müdahillik denir.

CMK birleştirme kararını kim verir?

Geniş bağlantı CMK’nın 11. maddesinde düzenlenmiştir. Maddede şöyle denilmektedir: “Mahkeme, önündeki birden fazla dava arasında, bu bağlantı 8. maddede belirtilen türden olmasa bile, bir bağlantı bulursa, bu davaları birlikte dinlemek ve karara bağlamak amacıyla bir araya getirmeye karar verebilir.”

Birleştirme işlemleri nelerdir?

Tevhid; İmar Kanununun 15 ve 16 ncı maddelerine göre tapu sicilinin ayrı sayfalarında aynı parsel numarasıyla kayıtlı bulunan bitişik iki veya daha fazla parselin, ilgilinin talebi üzerine sicilde ayrı bir sayfaya tescil edilerek tek bir tapu senedi halinde birleştirilmesi işlemidir.

Birleştirme kararına itiraz nereye yapılır?

Bu durumda, temyiz başvurusu Bölge Mahkemesinde incelenir ve Bölge Mahkemesi, birleştirilen davalarda uyuşmazlığa yol açan gerçek hukuki ilişkiye ilişkin kararı inceler.

Anayasa mahkemesi dosya birleştirme kararı ne demek?

İçtihat birleştirici kararlar, benzer konularda bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlardan doğabilecek uyuşmazlıkların hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla özel bir içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

mecidiyeköy escort