Hakim ve savcılar nereye şikayet edebilirim?
6087 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kurulu Kanununun yürürlüğe girmesiyle birlikte, hâkim ve savcıların yargısal görevleri ile ilgili olarak Genel Müdürlüğümüze iletilen şikâyetler, bir yazıyla birlikte Hâkimler ve Savcılar Kuruluna gönderilecektir.
Hakim ve savcılar hangi bakanlığa bağlıdır?
1) Adalet Bakanlığı merkez teşkilatı ile bağlı ve ilişkili kuruluşlarında görevli hâkim ve savcılar tarafından işlenen şahsi suçların soruşturulması ve kovuşturulması Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Yargıtay’ın yetkisindedir.
Hakim yanlış karar verirse ne yapabilirim?
Hakim hukuka aykırı bir karar vermiş veya tedbir almışsa, hukuk yollarına başvurularak hukuka uygunluk sağlanır. Bu nedenle, zarar gören tarafa sorumluluk davası açma fırsatı verilmesine gerek yoktur.
Hakimi kim denetler?
Hakimler ve Savcılar Kurulu. Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Türkiye’deki hakim ve savcıların personel işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir idari birimdir.
Görevlerini kötüye kullanan savcı nereye şikâyet edilir?
Şikayet konusu savcı ise talebinizi Adalet Bakanlığı’na da iletebilirsiniz. Savcılar, görevlerini kötüye kullanmaları halinde şikayette bulunulabilecek Adalet Bakanlığı’nın denetimine tabidir.
Savcı hakkında suç duyurusu nasıl yapılır?
Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda nasıl bulunulur? Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunmak, suçun işlendiği cumhuriyet savcılığına bağlı cumhuriyet savcılığına başvurularak yapılır. Cumhuriyet savcılığına başvuru sözlü veya yazılı olarak yapılabilir.
Savcı mı üstün hakim mi?
Hakimler genellikle savcılardan daha üst sırada yer alırlar. Hakimlerin kararları genellikle kesindir ve yalnızca Yüksek Mahkeme tarafından bozulabilir. Savcılar Adalet Bakanlığı’na rapor verir ve yargılama yetkisine karşı itiraz edebilirler.
Hakim savcılar idari yönden kime bağlıdır?
Hâkimler ve savcılar, idarî görevleri bakımından Adalet Bakanlığına bağlıdırlar.
Hakimler ve savcılar başkanı kimdir?
ADALET BAKANI TUNÇ, HSK ÜYELERİ VE PERSONELLERİYLE FESTİVAL VERDİ24.06.2024. Adalet Bakanı ve HSK Başkanı Yılmaz Tunç, HSK üyelerini ve personelini tebrik etti.
Hâkime dava açılabilir mi?
Davacı davayı esastan kaybederse disiplin yaptırımlarıyla karşı karşıya kalır. Hakim duruşma sırasında duruşmayla ilgili olmayan hukuka aykırı bir eylemde bulunursa, zarar gören taraf genel hükümlere dayanarak genel mahkemelerde hakime tazminat davası açabilir.
HSK’ya hakim şikayeti nasıl yapılır?
Soru, şikayet ve önerileriniz için lütfen () bağlantısından başvurunuzu yapınız.
Hâkimin verdiği kararı savcı bozabilir mi?
Cumhuriyet savcısı mütalaasında; sanığın beraatına veya cezalandırılmasına ya da ceza verilmesine yer olmadığına dair görüş isteyebilir ve görüş bildirebilir. Cumhuriyet savcısının mütalaası duruşma sırasında mevcutsa, mütalaa duruşma sırasında savcı tarafından açıklanır.
Bir hakimi nereye şikayet edebilirim?
Şikâyet dilekçe ile; 1) Hâkimler ve Savcılar Kuruluna gönderilebilir, 2) Cimer’e başvurulabilir, 3) .tr adresine elektronik posta gönderilerek yapılabilir.
Savcının üstü kimdir?
Yargıtay Başsavcılığı (Türkiye)Genel BilgilerYargıtayYargıtayAdres1242. Sokak No:34 Balgat, AnkaraYöneticiMuhsin Şentürk, Başsavcı Rıdvan Gündoğdu, Başsavcı YardımcısıWeb .tr5 satır daha
Hakim savcıya emir verebilir mi?
Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisini kullanırken mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hâkimler görevlerini bağımsız olarak yaparlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre karar verirler.
Savcılık şikayeti nereye yapılır?
Cumhuriyet savcılığına şikayet nedir? Cumhuriyet savcılığına şikayet; Suç mağduru olan bir şikâyetçinin suçu Cumhuriyet savcılığına bildirmek için yaptığı başvurudur. Bildirim, suçun işlendiği adliye binasının Cumhuriyet savcılığına yapılır. Suçun işlendiği Cumhuriyet savcılığı sorumludur.
Hakimler ve savcılar adli yönden kime bağlı?
Hâkimler ve savcılar, kanunda yazılı olanlar dışında resmî veya özel hiçbir görev alamazlar. Hâkimler ve savcılar, idarî görevleri çerçevesinde Adalet Bakanlığına bağlıdırlar.
Yargıtay hakimleri nereye şikâyet edilir?
Mahkemelerin karar ve hükümleri konusunda son merci Yargıtay olduğundan ve kanun başka bir yargı merciine bırakılmadığından, suç duyurusunun kolluk kuvvetlerine veya Cumhuriyet savcılığına yapılması gerekmektedir.
Hakim savcının üstü aranır mı?
Hüküm eklendi. 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun “Yakalama ve Sorgulama Usulü” başlıklı 88. maddesinde: “Suç işlemekle itham edilen hakim ve savcılar tutuklanamaz, şahısları ve ikametgahları aranamaz ve sorguya çekilemez, ancak suçüstü halleri Yargıtay’ın görev alanına girer.” denilmektedir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Koruyucu Abla Ne Demek