İçeriğe geç

Avukatın Ifadesini Kim Alır

Avukat hakkında soruşturma iznini kim verir?

Avukatlık Kanunu’nun 58/1. maddesine göre; “Avukatlar hakkında, avukatlık mesleğinden veya Türkiye Barolar Birliği veya Barolar Birliği organlarında görev yaparken veya faaliyetleri sırasında işledikleri suçlardan dolayı soruşturmalar, Adalet Bakanlığı’nın izniyle suçun işlendiği yer Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılır.”

Avukat ifadesi nasıl alınır?

Tanıklık ve sorgulama sırasında avukat zorunluluğu Şüpheli veya sanık avukat talep eder: Şüphelinin polise veya jandarmaya verdiği ifade, talep üzerine avukat huzurunda tutanak altına alınmalıdır. Şüpheli veya sanıktan avukat seçmesi istenir. Şüpheli veya sanık, avukat huzurunda serbestçe ifade verebilir.

Avukat hakkında suç duyurusu nereye yapılır?

Bir avukatın şikâyeti genellikle avukatın bağlı olduğu mahalli baroya yapılır.

Savcı avukat olmadan ifade alabilir mi?

Bu durum CMK’nın 148. maddesinde şu şekilde ifade edilmiştir: Müdafi hazır bulunmaksızın kolluk kuvvetlerince yapılan beyan, şüpheli veya sanık tarafından hâkim veya mahkeme huzurunda doğrulanmadıkça karara esas alınamaz.

Soruşturma onayını kim verir?

1- Soruşturma ve soruşturmanın başlatılması ile görevlendirilen amir. Yetkili amir, soruşturmayı bir soruşturmacıya yaptırır. Soruşturma, disiplin amirinin imzaladığı soruşturma yetkisi ile başlatılır. Soruşturma yetkisinin bir kopyası bilgi için İnsan Kaynakları Departmanına gönderilir.

Avukat baroya şikayet edilirse ne olur?

Bir avukat Baro’ya şikayette bulunduğunda ne olur? Avukat Baro’ya şikayette bulunursa, Baro şikayeti inceler ve gerekirse Baro Disiplin Kurulu veya ilgili departman tarafından bir soruşturma başlatır.

Polis avukata gbt yapılabilir mi?

Yukarıda belirtilen sebeplerden dolayı, bir avukat aracılığıyla GBT talebinde bulunmak hukuka aykırı bir eylem olarak değerlendirilmez ve polis memurları bir avukat aracılığıyla GBT talebinde bulunabilirler.

Avukat ifadeye müdahale edebilir mi?

Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Tutma Yönetmeliği’nin 23/d maddesine göre; “Müdafi, yalnızca hukuki yardımda bulunabilir, şüphelinin ifadesinin tutulması sırasında şüpheliye sorulan soruya doğrudan cevap veremez ve tutanağa müdahale edemez.” ifadesi, sanki onun yerini alıyormuş izlenimi vermektedir.

İfadeye nasıl çağırılır?

Tanıklık celbi; Bu, kolluk kuvvetleri tarafından adrese gelinerek, telefonla haber verilerek, tutuklama sırasında veya ihbar yoluyla davet yoluyla yapılabilir.

Avukat müvekkiline bilgi vermek zorunda mı?

“Özel” olarak işaretlenen avukatlar arasındaki yazışmalar, yazarın izni olmadan yayınlanamaz. Avukat yalnızca karşı tarafın avukatıyla görüşebilir. Karşı tarafın avukatı yoksa, avukatın karşı tarafla teması zorunlu sınırlar içinde kalır. Karşı tarafla her temastan sonra avukat müvekkili bilgilendirir.

Kanıt olmadan şikayet edilir mi?

Merhaba, Kanıt veya delil olmadan yapılan bir şikayet karmaşık yasal sonuçlara yol açabilir. Şikayetin doğruluğu delillerle desteklenmiyorsa, şikayet edilen kişiye zarar verilmesi olasılığı yüksektir.

Avukat bana cevap vermiyor ne yapayım?

Avukatınızın bilgi sağlama görevini ihlal ettiğine inanıyorsanız, gerçekleri belgelendirebilir ve Baro’ya şikayette bulunabilirsiniz. Baro bu şikayetleri inceleyecek ve gerekirse disiplin soruşturması başlatabilir.

Karakolda ifadeyi kim alır?

Polis memurları veya savcılar delil sunma yetkisine sahipken, hakim veya mahkeme sorgulama yapma yetkisine sahiptir. Bu ayrım dışında, talimat ve sorgulama sırasında gerçekleştirilen işlemler ve eylemler aynıdır.

Hangi suçlarda ifadede avukat zorunlu?

CMK m.150/3. Maddeye göre; Müdafii bulunmayan şüpheli veya sanık talep etse bile, alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı soruşturma veya kovuşturma sırasında müdafi atanması zorunludur.

Avukat karşı tarafın ifadesini okuyabilir mi?

Bir avukat veya stajyer, vekaletname olmaksızın usul ve ceza dosyalarını inceleyebilir. Bu inceleme talebinin ilgili taraflarca yerine getirilmesi zorunludur. Vekaletname sunmayan bir avukata dosyadaki kağıt veya belgelerin bir kopyası veya fotokopisi verilmez.

Soruşturma iznini kim verir?

4483 sayılı Kamu Görevlileri ve Diğer Görevlilerin Yargılanması Hakkında Kanun gereğince soruşturma izni alınması gereken hallerde; soruşturma izni, memurun veya kamu görevlisinin bağlı olduğu idari kurumun yetkili amiri/amiri tarafından verilir (4483 sayılı Kanun, md.

Avukat şikayetleri nereye yapılır?

Avukatların mesleklerine ve müvekkillerine karşı belirli görevleri vardır. Bunlar kanunla düzenlenir. Müvekkil, avukatının bu görevleri ihlal ettiğine inanıyorsa, avukatının bağlı olduğu baroya avukatı hakkında şikayette bulunabilir.

Avukat müvekkiline bilgi vermek zorunda mı?

“Özel” olarak işaretlenen avukatlar arasındaki yazışmalar, yazarın izni olmadan yayınlanamaz. Avukat yalnızca karşı tarafın avukatıyla görüşebilir. Karşı tarafın avukatı yoksa, avukatın karşı tarafla teması zorunlu sınırlar içinde kalır. Karşı tarafla her temastan sonra avukat müvekkili bilgilendirir.

Soruşturma kararını kim verir?

Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunumuzun 172. maddesine göre: “(1) Soruşturma evresi sonunda, kamu davasının açılmasını gerektirecek yeterli şüpheyi yaratacak delil bulunmaması veya ceza kovuşturması imkânının bulunmaması hâlinde Cumhuriyet savcısı kovuşturmaya yer olmadığına karar verir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Araban Escort